Otvoreni poziv za zanatlije i umjetnike

Informacija o projektu

Opština Pljevlja sprovodi projekat „WOOL“ (Wool as Outstanding Opportunity for Leverage) / „VUNA“ (Vuna kao izvanredna strateška prednost) u okviru INTERREG VB Jadransko-jonskog programa ADRION 2014-2020. Projekat, kojim rukovodi Tehnološki park Pordenone SCPA, sprovodi se u šest jadransko-jonskih zemalja: Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Grčkoj. Iako je vuna duboko ukorijenjena u našem kulturnom nasleđu, danas se rijetko obrađuje i potcjenjuje se tržišni potencijal proizvoda povezanih sa vunom.

Ciljevi

Opšti cilj WOOL projekta je valorizacija vune kao važnog prirodnog resursa i zaštita kulturnog nasleđa ručno izrađenih proizvoda od vune. Da bi se poboljšala atraktivnost rukotvorina od vune, potrebne su obuke, razmjena dobrih praksi i izgradnja kapaciteta za lokalne umjetnike i zanatlije. Kombinovanje tradicionalnog znanja i modernog dizajna omogućiće tradicionalnim proizvodima od vune da dobiju veću atraktivnost.

Ukupno će biti organizovano najmanje 5 treninga u na području Pljevalja do kraja 2021. godine.

Cilj ovog javnog poziva je:

– da se identifikuju treneri kojima će biti povjereno da sprovode treninge;

– da se identifikuju polaznici koji će imati koristi od besplatnih treninga za stvaranje ručno izrađenih proizvoda od vune.

Svi treneri i polaznici biće pozvani da postanu članovi međuregionalne jadransko-jonske mreže WOOL, stičući međunarodnu izloženost i mogućnosti za profesionalnu razmjenu između umjetnika i zanatlija u svim WOOL regijama.

Prihvatljivi kandidati

– iskusne zanatlije i dizajneri (fizička i pravna lica) koji izrađuju ručno pravljene proizvode od vune, zainteresovani za izvođenje treninzi na temu ručno rađenih proizvoda od vune za druge zanatlije;

 – pravna lica (mala i srednja preduzeća, udruženja, nevladine organizacije) koja rade ili su zainteresovana za obuku i uvođenje ručno izrađenih proizvoda od vune;

 – pojedinci zainteresovani za stvaranje ručno izrađenih proizvoda od vune.

Svi prihvatljivi kandidati se pozivaju da pošalju pismo zainteresovanosti, navodeći:

  • kontakt podatke,
  • iskustvo u ručnoj izradi proizvoda od vune i
  • motivaciju za učešće na WOOL treninzima kao treneri i/ili polaznici.

Pisma zainteresovanosti treba poslati:

elektronski na sledeću e-mail adresu: nermina.basic@pljevlja.co.me sa naznakom: ,,VUNA otvoreni poziv za umjetnike“ (WOOL Open Call for Artisans“)

ili poštom na adresu Opština Pljevlja, Ulica kralja Petra br.48, 84210 Pljevljasa naznakom: ,,VUNA otvoren poziv za umjetnike“ (WOOL Open Call for Artisans“)

Sa odabranim kandidatima obaviće se individualni intervju.

Rok za prijavu

Ovaj poziv je otvoren sve dok ima upražnjenih mjesta za trenere i polaznike, ali najkasnije do 31.07.2021.