Opština Pljevlja učestvuje u Jadransko – jonskom projektu „WOOL“

U okviru projekta „Wool“, čiju je implementaciju otpočela Opština Pljevlja, a koji će biti finansiran iz sredstava Jadransko – jonskog programa, doprinijeće se razvoju i jačanju poljoprivrede kroz proizvodnju, preradu i izvoz vune.

Učešće u realizaciji ovog projekta imaće deset partnera iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uključujući lokalne samouprave, istraživačke i edukativne institucije, tehnološke parkove, privredne i poljoprivredne komore.

Ukupan budžet projekta je 1.300.000 eura, a Opštini Pljevlja pripada oko 115.000 eura, uključujući 22.500 eura za nabavku opreme.

Na ovaj način biće pružena podrška stanovnicima ruralnog područja Pljevalja u valorizaciji vune – proizvoda karakterističnog za ovaj dio Balkana i Evrope, koji je nedovoljno iskorišćen.

Aktivnosti, planirane za dvije godine trajanja projekta, doprinijeće intenzivnijem razvoju poljoprivrede i ekonomskom jačanju kroz zaštitu vune kao značajnog prirodnog resursa sjevera Crne Gore, kao i intenziviranje regionalne saradnje u okviru ADRION regije, razmjeni znanja i iskustva, kreiranju novih i valorizaciji tradicionalnih proizvoda od vune.

Služba menadžera Opštine Pljevlja