Čestitka predsjednika Opštine Pljevlja povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

Drage sugrađanke i sugrađani,

Sa velikim zadovoljstvom Vam u ime Opštine Pljevlja i u svoje lično ime čestitam 21. maj, Dan kada smo zajedno prije 14 godina donijeli najvažniju odluku u skorijoj istoriji naše Otadžbine, da slobodno, smjelo, odlučno, samostalno i hrabro, onako kako nam i priliči, gradimo svoju budućnost.

Od tog 21. maja 2006. godine, opravdali smo neophodnost ovog istorijskog trenutka u kome su postavljeni temelji i savremeni principi demokratske, multietničke, antifašističke i proevropske Crne Gore. Danas dijelimo životni prostor u modernoj, ekonomski razvijenoj i infrastrukturno unapređenoj Crnoj Gori, državi koja jednako grli svakog svog građanina, bez različitosti u vjeri, naciji, političkoj ili polnoj pripadnosti.

Pljevlja su kroz prošlost pokazala da su opština u kojoj je jasno oslikan međuetnički sklad i suživot građana različitih vjera i nacionalnosti. Naš grad je oduvijek bio mjesto okupljanja, tolerancije i međusobnog poštovanja svih građana. Siguran sam da će se kroz višedecinijsku saradnju i uvažavanje, takva ideja baštiniti i prenijeti našim nasljednicima.

Naša Pljevlja su ljepše mjesto za život, radilo se svih godina na obnovi i izgradnji infrastrukture, kako u urbanom dijelu, tako u našim selima. Urađeni su važni poslovi na realizaciji investicija od značaja za životnu sredinu, nadomak smo realizacije projekta toplifikacije, usvojena je Odluka o eko-naknadi, od čijih sredstava će se značajno unaprijediti kvalitet uslova života, kako u smanjenju zagađenja vazduha tako i poboljšanju vodosnabdjevanja.

Nažalost, sadašnji trenutak nije toliko pohvalan, prepoznajemo scene koji smo mislili da smo duboko zakopali početkom devedesetih, povampiruju se anticivilizacijske ideje i stremljenja.

Crne Gora je naš zajednički dom, koju treba čuvati, voljeti i graditi u najplemenitijim namjerama otvorene sredine u kojoj ima mjesta za svakog njenog građanina.

Kako smo se odgovorno ponijeli sa još uvijek prijetećom pojavom epidemije korona virusa, tako ćemo svakom izazovu odgovoriti jednako snažno, u korist naših građana i njihove budućnosti.

Vjerujem u zajedničku budućnost evropske Crne Gore koje nema bez naših Pljevalja, u kojoj svi sarađujemo i zajednički riješavamo probleme, učvršćujemo međusobne odnose, mirnim i demokratskim putem, onako kako je i Crna Gora obnovila svoje državno i nacionalno ime.

Neka nam je srećan 21. maj, dan vraćanja Crne Gore svojoj prekinutoj istoriji.

Nek’ je vječna Crna Gora!