Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović prisustvovao potpisivanju Ugovora za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane „Pljevlja“


Danas (09. jun 2020. godine)  je u prostorijama TE Pljevlja zvanično otpočeo projekat od velikog značaja za sve Pljevljake, gdje su se ugovorne strane potpisivanjem Ugovora o ekološkoj rekonstrukciji Bloka I Termoelektrane Pljevlja obavezale da projekat bude završen u narednih dvije godine.

Ugovor čijom će se realizacijom konačno krenuti u rješavanje dugogodišnjeg problema aerozagađenja na teritoriji opštine Pljevlja i projektom toplifikacije grada potpisali su Igor Noveljić – izvršni direktor EPCG, JI Hongchun – direktor projekta DEC International  i Dragica Sekulić – ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore.

Realizacijom ovog projekta Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu tehničko-ekološku sanaciju objekta starog 40 godina.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović naglasio je da potpisivanje ovog Ugovora daje višestruku korist Pljevljima, kako kroz rekonstrukciju Termoelektrane po ekološki prihvatljivim standardima, kroz očuvanje 1200-1300 radnih mjesta u Pljevljima, obezbjeđivanje sigurnih prihoda Opštini Pljevlja, a posebno što će ovim projektom biti obuhvaćemo obezbjeđivanje izvora za toplifikaciju grada od Termoelektrane Pljevlja do Milet bašte, čime će se, kako je istakao stvoriti uslovi za gašenje kotlarnica u centralnom gradskom jezgru, prije svega kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

“Elektroprivreda  Crne Gore će kroz donaciju od 2,5 miliona eura Opštini Pljevlja dodatno pomoći izgradnju primarnog toplovoda. Opština Pljevlja prikupila je već dosta dokumentacije i kao što smo čuli od izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore Igora Noveljića, po završenom projektovanju koje se očekuje za pola godine, krenuće se i sa izgradnjom toplovoda, odnosno svega onog što je vezano za grijanje Pljevalja”, istakao je prvi čovjek Opštine Pljevlja. 

Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane „Pljevlja“- Blok I objavljena je 11. jula 2019. godine nakon što je Odbor direktora EPCG donio Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a odnosno 54.450.000,00 sa PDV-om. Procijenjena vrijednost ponude donešena je na osnovu Idejnog  projekata koji je uradila renomirana kompanija Steag Energy Services GmbH iz Njemačke.  

Posao vrijedan skoro 60 miliona eura, nakon postupka vrednovanja ponuda,  povjeren je konzorcijumu Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte. 

Planirano je da se realizacija projekta odvija u periodu od 2020. do 2023. godine, nakon čega će se omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana – Rudnik uglja) u narednih 20 – 30 godina. Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017. godine.

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, a uporedo sa ovim projektom teći će i revitalizacija deponije Maljevac u vrijednosti od dodatnih 20 miliona eura. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja –  Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost. Važnost ovog baznog izvora električne energije za Crnu Goru, koji ujedno generiše i 1.200 zaposlenih,je od neprocjenjive važnosti. 

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja