Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević u Briselu: EU će pružiti dodatnu podršku lokalnom razvoju kroz jačanje kapaciteta i infrastrukturne projekte

Evropska unija pružiće dodatnu podršku lokalnom razvoju i to jačanjem kapaciteta lokalnih uprava kroz infrastrukturne projekte, kako bi bili privučeni ozbiljni investitori, čijim dolaskom bi se mladim ljudima obezbijedio stabilan posao i zaustavio trend odlazaka – jedan je od zaključaka sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta rediona EU i Crne Gore (ZSO) u čijem je radu u Briselu 6. i 7. jula učestvovao predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević.

Teme 17. sastanka ZSO odnosile su se na pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaju na lokalni nivo, kao i angažovanje mladih u lokalnim politikama i društvu.

Razmišljanja o temama koje su bile predmet Sastanka ZSO, sa kolegama iz EU razmijenili su pored predsjednika Opštine Pljevlja i predsjednici opština Bijelo Polje, Bar i Žabljak Petar Smolović, Dušan Raičević i Veselin Vukićević.

Na Sastanku je konstatovano da je potrebno uspostaviti kvalitetniju komunikaciju i direktnu vezu između lokalnih samouprava i fondova za finansiranje projekata Evropske unije, uprostiti programske procedure za kandidovanje EU projekata, kao i značaja jednake distribucije IPA sredstava na nacionalnom i lokalnom nivou.

O pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i uticaju na lokalni nivo govorili su Petar Marković, ambasador Crne Gore pri EU,  Tatiana Romon, iz jedinice za Srbiju i Crnu Goru, DG NEAR Darko Mrvaljević, predsjednik Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Zajednici opština.

O angažovanju mladih u lokalnim politikama i društvu gvorili su Nora Korp, odbornica u opštini Langenzersdorf (Austrija) i Ammar Borančić, odbornik u opštini Bar.

Sljedeći sastanak ZSO će se održati u Crnoj Gori, krajem 2022. godine.

__________________________________________________

 U procesu pristupanja Evropskoj uniji, u cilju pripreme crnogorskih lokalnih vlasti za obaveze koje ih očekuju u ovom procesu, formiran je Zajednički savjetodavni odbor izmedju Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO).

Zajednički savjetodavni odbor između Komiteta regiona EU i Crne Gore formiran je odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU. Glavni cilj osnivanja je promovisanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore. Ovakvim vidom saradnje crnogorske lokalne vlasti se pripremaju za budući rad u okviru EU nakon članstva.  Zajednički savjetodavni odbor čine 8 članova Komiteta regiona EU i 8 predsjednika opština/gradonačelnika iz Crne Gore.