Predsjednik Opštine Pljevlja usmjerio pljevaljskim mljekarima 10.000 eura po osnovu retroaktivnih premija za mlijeko

Imajući u vidu nepovoljan položaj proizvođača mlijeka koji se odnosi na povećanje troškova u proizvodnji uzrokovanih rastom cijena žitarica, koncentrovane hrane i drugih parametara, a koji su se nepovoljno odrazili na ukupan položaj stočarstva kao važne grane poljoprivrede na području pljevaljske opštine, predsjednik Opštine Pljevlja izašao je u susret pljevaljskim mljekarima tako što je odobrio njihov zahtjev da im se retroaktivno isplate dodatne premije za mlijeko u iznosu od po 2€/centa po litru isporučenog mlijeka za mjesece septembar, oktobar i novembar 2021. godine.

Premije za mlijeko biće uplaćene na osnovu spiskova i evidencije koji su ustanovljeni prilikom isplate redovnih premija za mlijeko i odnose se na 139 kooperanta.

Ukupan iznos od oko 10.000,00 eura, pljevaljskim mljekarima biće nadomješten u dva dijela  i to u decembru 2021. i januaru 2022. godine.

Podsjećamo da je na prethodno održanoj sjednici Skupštine Opštine Pljevlja usvojena i Odluka o povećanju premija za otkup mlijeka – sa tri na pet centi za svaki litar koji poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine isporučuju mljekarama.

Ovo uvećanje za 66% je dodatna stimulativna mjera kojom lokalna uprava pravi iskorak u cilju preventivnog djelovanja protiv smanjenja proizvodnje mlijeka u Pljevljima, prepoznajući potebe za dodatnim stimulisanjem ne malog broja registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Takođe, razlozi za donošenje odluke, koja će se primjenjivati od januara 2022. godine, su povećanje cijena stočne hrane, goriva, repromaterijala i drugih troškova koji opterećuju naše proizođače. 

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja