Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja uručio nagrade „Vuko Bezarević“ i „Mladi tipar“

Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić koji je ujedno i predsjednik Savjeta manifestacije „Dani humora i satire Vuko Bezarević“, tokom protekle nedjelje uručio je priznanja ovogodišnjim dobitnicima nagrada “Vuko Bezarević” – Velizaru Radonjiću i “Mladi tipar” – Radojki Radi Draganić. Nagrade koje se dodjeljuju za najbolju satiričnu priču u okviru tradicionalne manifestacije „Dani humora i satire Vuko Bezarević“, dobitnicima su dodijenjene u Podgorici i Nikšiću, u drugačijim okolnostima – prilagođenim trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Ova regionalna manifestacija, 34. po redu,  koja u znak sjećanja na rano preminulog istaknutog satiričara i profesora Vuka Bezarevića okuplja najveća imena iz oblasti humoristično – satiričnog stvaralaštva.

Satirična priča koja nosi naziv „Ko na Lovćen ak imalo sjedi“ Velizara Radonjića iz Podgorice, pobrala je simpatije žirija i ocjenjena kao najbolja u konkurenciji od 20 radova, na ovogodišnjoj dodjeli nagrada u okviru 34. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“.

Satiričar i aforističar Velizar Radonjić, koji je drugu godinu zaredom osvojio nagradu “Vuko Bezarević” izrazio je zadovoljstvo postignutim uspjehom:

“Primiti nagradu “Vuko Bezarevič“ je više od nagrade, to je nagrada koju sanjaju i priželjkuju svi koji se bave satirom. Ja sam jedan od rijetkih koji je to dosanjao i jedini kome se to desilo dva puta. Kao što je rekao Veljko Vlahović: „Nositi u sebi neprekidno Crnu Goru je dar i prokletstvo“, ja bih to parafrazirao, pa bih rekao, primiti ovako veliku nagradu sa imenom Vuka Bezarevića koji je jedan od utemeljivača savremene satire u Crnoj Gori, ne samo u Pljevljima je prvo jedan veliki dar. Priznanje da ste napravili nešto veliko, da ste stvorili nešto što je dostojno imena Vuka Bezarevića, istovremeno to je i jedno veliko breme. Breme koje treba nositi da se ne bi desilo da u budućem stvaralaštvu obrukam sebe, nagradu ili Vuka Bezarevića“, kazao je Radonjić povodom osvojene nagrade.

Nagradu „Mladi Tipar“ za ciklus od deset aforizama mladih autora dobila je Radojka Rada Draganić iz Nikšića. Za ovu nagradu prispjela su svega tri rada mladih autora, znatno manje nego prethodnih godina, ali treba imati u vidu i činjenicu da se satira (i humor) u ovom vremenu piše znatno manje, pogotovo kad su u pitanju mladi pisci.

“Bila mi je velika čast i zadovoljstvo, što sam ove godine ja dobitnica ove nagrade. Nagradu nisam očekivala i samim tim je ovako više dobila na značaju i ovo je neki dalji podsticaj za moja nova stvaranja”, kazala je Draganić.

Nagradu „Tipar“ za najbolje humorističko-satirično književno djelo iz prethodne i tekuće godine je dobio Ninus Nestorović, aforističar iz Novog Sada za knjigu aforizama “Bože, uprosti nam” u izdanju izdavačke kuće “Prometej”. Nagrađena knjiga sadrži oko 800 aforizama Ninusa Nestorovića koji beskompromisno i bez okolišanja zadiru u sve segmente društva koje ga okružuje. Ninusa Nestorovića, je i u ovoj knjizi ostao vjeran svom prepoznatljivom dramskom naboju, vješto pretvarajući aforizam u svojevrsnu izreku, jasno podvlačeći liniju izmedju humora i satire.

Nagrada će aforističaru Nestoroviću biti uručena poštom.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja