Prihvaćen Plan reorganizacije – doo “Komunalne usluge” izlazi iz stečaja

Nakon što su povjerioci u stečajnom postupku prihvatili Plan reorganizacije doo “Komunalne usluge”, ova firma, čiji je osnivač Opština Pljevlja, izalazi iz stečaja.

Prema riječima Radojice Grbe, stečajnog upravnika u doo “Komunalne usluge”, prihvatanjem plana reorganizacije od Poreske uprave kao najvećeg povjerioca, ova firma iz stečaja izlazi nakon što rješenje postane pravosnažno, odnosno nakon objave istog u Službenom listu Crne Gore.

Kada Plan reorganizacije prostane pravosnažan, ući će se u proceduru izbora vršioca dužnosti direktora, kao i usvajanja statusnih dokumenata preduzeća od strane Skupštine opštine Pljevlja.

“Nakon obustave stečaja, ovim preduzećem upravaljaće menadžment sa 25 izvršilaca. Planom je predviđeno da se u petogodišnjem periodu izmire svi povjerioci”, kazao je Grba.

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja donio je Plan reorganizacije u DOO „Komunalne usluge“ na pet godina. Planom je definisano da se u tom periodu izmire dugovanja svim povjeriocima, odnosno Poreskoj upravi, zaposlenim i dobavljačima. Ugovorom o reprogramu koji je potpisan još u julu 2015. godine, predviđeno je izmirenje poreskog duga na 20 godina, odnosno 240 mjesečnih anuiteta.

Privredni sud Crne Gore uveo je, na zahtjev Poreske uprave, stečaj u doo „Komunalne usluge“ 12. oktobra prošle godine. Iz preduzeća je 48 zaposlenih upućeno na Zavod za zapošljavanje, od kojih je njih 28 ponovo angažovano za obavljanje redovnih aktivnosti preduzeća tokom stečajnog postupka.

Opština Pljevlja je, u cilju olakšavanja izlaska iz teške situacije, tokom 2020. godine više puta uplaćivala jednokratnu novčanu pomoć radnicima tog preduzeća, a u Sekretarijatu za stembeno – komunalne poslove, saobraćaj i vode intenzivno su radili na saniranju stanja i iznalaženju najboljeg modela poslovanja i oporavka „Komunalnih usluga“.