Završen projekat Podrška unaprijeđenju kvaliteta i plasmana brenda „Pljevaljski sir“

Opština Pljevlja je u proteklih desest mjeseci uspješno završila implementaciju projekta: Podrška unaprijeđenju kvaliteta i plasmana brenda „Pljevaljski sir“ koji je realizovan u okviru projekta „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“,

Cilj projekta bio je unaprijeđenje ekonomskih aktivnosti i umrežavanje malih poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine Pljevlja, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta za prodaju tradicionalnog proizvoda sa dodatom vrijednošću. Specifični ciljevi odnosili su se na unaprijeđenje procesa plasmana sira – pljevaljskog tradicionalnog proizvoda – na domaće i regionalno tržište, podizanje kapaciteta Udruženja proizvođača sira NVU “Pljevaljski sir” i stvaranje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede.

Sprovođenjem projektnih aktivnosti, unaprijeđen je kapacitet Udruženja prozvođača sira “Pljevaljski sir”. Opština Pljevlja obezbijedila je izložbeno – prodajni prostor za dalje djelovanje Udruženja u okviru Mlječne pijace. Prostor je opremljen opremom za čuvanje i pakovanje sira, vagom, sanitarnom i drugom opremom.obezbijeđena je i drvena i pvc ambalaža za pakovanje manjih količina sira, što će omogućiti proizvođačima distribuciju i prodaju sira u brendiranom pakovanju i količini, odnosno prepoznatljivost pljevaljskog sira kao proizvoda sa zaštitom oznaka porijekla na crnogorskom i tržištu zemalja Regiona.

 Za potrebe predstavljanja proizvođača sira na sajmovima i drugim manifestacijama, urađen je promotivni materijal i nabavljena je radna uniforma sa logom Udruženja.

Tokom trajanja projekta, članovi Udruženja „Pljevaljski sir“ i ostali proizvođači sira koji u svojoj proizvodnji ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o bezbjednosti proizvoda i imaju mogućnost korišćenja šeme kvaliteta, imali su tehničku i stručnu podršku od strane ekspeta, internog koltrolora angažovanog za potrebe koordinacije aktivnosti Udruženja i praćenja procedura i pravila sertifikacije.

Udruženje proizvođača je za vrijeme trajanja projekta prezentovalo pljevaljski sir na Sajmu sira u Podgorici, a uslijed mjera Ministarstva zdravlja u cilju zaštite stanovništva izazvane epidemijom zarazne bolesti COVID-19, nije bilo moguće održati planirani Završni događaj projekta, odnosno 19. Manifestaciju „Dani pljevaljskog sira“.

U cilju praćenja uspješnosti realizacije, u završnoj fazi projekta urađena je „Analiza proizvodnje i distribucije pljevaljskog sira“ koja je obuhvatila sistematizovane podatke Udruženja o obimu proizvodnje, prihodima od prodaje na početku projekta i nakon realizacije. Analiza sadrži i komparativni pregled ulaganja, opravdanost investicije i mogućnost obezbjeđivanja dalje podrške i uključivanja ostalih proizvođača u udruženje, kao i ispunjavanje zahtjeva za korišćenje šeme kvaliteta i zaštite proizvoda.

Za aktivnosti unaprijeđenja kvaliteta i plasmana brenda “Pljevaljski sir”,  Opštini su od strane Kraljevine Norveške odobrena sredstva u iznosu od 24.350 eura, a njena obaveza kao partnera bila je da sufinansira iznos od 4.471 eura.

Realizacija projekta imaće uticaj na cjelokupni razvoj Pljevalja i doprinijeti boljim uslovima života i rada, bržem socio – ekonomskom razvoju ruralnog područja i većim prihodima. Opština Pljevlja će i u budućem periodu usmjeravati podršku Udruženju proizvođača i kroz partnerski pristup realizovati programe i projekte iz nacionalnih i sredstava Evropske Unije.

Projektni tim Opštine Pljevlja za implementaciju projekta
 „Podrška unaprijeđenju kvaliteta i plasmana brenda ,,Pljevaljski sir“