Прва паметна канта донирана ЈУ ОШ „Ристан Павловић” у Пљевљима

Заједничком реализацијом пројекта од стране Еко-фонда, Амбасаде Савезне Републике Њемачке у Подгорици и Центра за климатске промјене, природне ресурсе и енергију Универзитета Доња Горица,  донирана је ЈУ ОШ „Ристан Павловић” прва паметна канта за одлагање отпада.

Замјеник амбасадора Савезне Републике Њемачке Ралф Ројш истакао је да му је задовољство што је овај пројекат реализован и што данас заједно са колегама може да паметну канту уручи школи.

-Овај пројекат истовремено остварује много битних циљева. Паметне канте обављају важну функцију рециклаже пластичног отпада. Могу да уситне старе пластичне флаше претварајући отпад у сирови материјал, од кога се затим праве нови производи. Флаше које заврше на депонији или у природи, не само да нарушавају пејзаж већ и испуштају штетне материје у земљиште и подземне воде штетећи тако људима који овде живе. Самим тим, ово је веома важан допринос заштити животне средине. Технологију паметних канти развила је црногорска компанија, тако да овим пројектом подржавамо младе таленте и предузетнике у Црној Гори. Са технологијама у области рециклаже и управљања отпадом, Црна Гора може у будућности заузети важно мјесто. На крају, нема боље локације за постављање паметне канте од школе, казао је Ројш.

Такође, додао је да је изузетно важно подићи и јачати свијест о заштити животне средине и одрживости, посебно код младих људи јер они дају важан допринос заштити животне средине и промоцији рециклажне технологије.

Директор ЈУ ОШ „Ристан Павловић“ Војислав Касалица, захвалио се донаторима на вриједној донацији и исказаном сензибилитету према школи и ученицима. Истакао је да је ово позитиван примјер за све, у циљу још боље бриге и посвећености заштити животне средине и подизању нивоа еколошке свијести ученика.

Ивана Војиновић, директорица Центра за климатске промјене, природне ресурсе и енергију Универзитета Доња Горица, истакла је да јој је велико задовољство што су Пљевља одабрана као први град и Основна школа „Ристан Павловић” као прва школа у нашој држави која је добила паметну канту за одлагање отпада.

-Ми прије свега видимо нашу улогу кроз процес едукације ученика. Дакле, не само да кроз теоријско знање уче о потреби заштите животне средине, о значају и важности рециклаже и поновне употребе отпада, већ да кроз практичан и свакодневан  рад уче од малих ногу који је једини исправан начин да се отпад одлаже. Здраве навике је неопходно преносити на своје вршњаке, породицу, а затим и ширу друштвену заједницу. На овај начин допринијеће се очувању животне средине и развоју Пљеваља као јако важне локалне заједнице за укупан развој Црне Горе.

Извршни директор Еко-фонда, Драшко Бољевић, казао је да је свеукупна идеја била да се направи један производ који ће бити карактеристичан и који не постоји у Црној Гори, а који би заправо био почетак линијске производње и постављања паметних канти у свим предшколским установама.

-Хтјели смо на неки начин да осмислимо производ како би укључили и саме ученике да својом активношћу и улогом дају допринос у рециклажи отпада. Знамо колико је град оптерећен еколошким проблемима и управо је био циљ да прво Пљевља добију паметну канту. На овај начин олакшаће се и локалном предузећу које одвози отпад јер ће већ бити селектован и дијелом рециклиран.

У оквиру пројекта направљене су двије канте. Прва је донирана Пљевљима и представља почетак активности које ће се радити на рјешавању еколошких проблемa.