Sastanak opštinskog tima za zaštitu i spašavanje – Obavezna vakcinacija i poštovanje mjera

Uprkos činjenici da je broj zaraženih virusom Covid – 19 u Crnoj Gori u padu, dinamika smanjenja novooboljelih u Pljevljima nije na očekivanom nivou, zaključeno je na sastanku Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje održanom danas, u prostorijama Centra za kulturu Pljevlja.

Na sastanku su predstavnici Opštine Pljevlja, lokalnih zdravstvenih institucija, Centra bezbjednosti, Vojske Crne Gore, Komunalne policije, javnih komunalnih i ostalih preduzeća i ustanova, Epidemiološke službe i Sanitarne inspekcije analizirali trenutnu epidemilošku situaciju u Pljevljima.

Dom zdravlja i Opšta bolnica Pljevlja funkcionišu stabilno, a nova organizacija rada dovela je do rasterećenja zdravstvenog sistema, kako u obavljanju redovnih zdravstvenih pregleda, tako i u pružanju zdravstvenih usluga oboljelima od korona virusa.

Prema riječima Branke Stanković, direktorice Doma zdravlja Pljevlja, vakcinacija lokalnog stanovništva protiče planiranom dinamikom, a do danas je vakcinisano oko 2300 Pljevljaka. Pripreme za masovnu vakcinaciju su u toku, na dva punkta (Dom vojske Crne Gore i  fiskulturna sala OŠ „Ristan Pavlović“) radiće četiri tima ljekara, a imajući u vidu da se početkom maja očekuje veća količina vakcina, imunizacija će imati dobru dinamiku.

Konstatovano je, prema podacima dežurnog epidemiologa, da je od 01. aprila do danas „pcr“ i brzim antigenskim testom testirano 1045 lica, od kojih je oko 30 % pozitivno na virus Covid-19, što je, kako je naglašeno nimalo obećavajući podatak.

Upkos tome, zaključeno je da su epidemiološke mjere postavljene kvalitetno, a da do smanjenja trenda novoboljelih u Pljevljima nije došlo zbog nepoštovanja istih od strane građana.

Kako je saopšteno, epidemiloški rizik većih razmjera javlja se uslijed nepridržavanja mjerama sprovođenja tradicionalnih obreda sahranjivanja i organizovanja pomena, što je potrebno što prije dovesti u nivo dozvoljenog.

Na sastanku je donešen niz zaključaka o pravcima daljeg djelovanja Tima, kako bi se uticalo na poboljšanje epidemiološke slike u gradu.

Zaključeno je da je neophodna kontinuirana koordinacija i pojačan rad svih službi, kako lokalnih, tako i državnih, nadležnih za kontrolu poštovanja mjera koje donosi Vlada Crne Gore, a sve u skladu sa Zakonom o sprječavanju širenja zaraznih bolesti i ostalim propisima.

Neophodno je povećati kontrolu poštovanja mjera koje se tiču obreda sahranjivanja, kao i dodatno informisati i upozoriti građane Pljevalja na striktno određeno ograničenje, kojim je propisan ne veći broj od 10 lica prilikom vršenja ovakvih obreda.

Opštinski tim usaglasio je mišljenje da je potrebno podizati svijest o važnosti vakcinacije svih sugrađana, u cilju što skorijeg stvaranja kolektivnog imuniteta i prevazilaženja teške epidemilološke situacije.

Sastanak je zaključen pozivom svim savjesnim Pljevljacima da prijave slučajeve nepridržavanja epidemiološkim mjerama a kojim se direktno ili indirektno ugrožava stanovništvo u javno zdravlje. Takođe, upućen je poziv na dodatno strpljenje i istrajnost, sve u cilju očuvanja svog i  zdravlja svih sugrađana.

#DistancaRukeMaska

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Pljevlja