Šefica Delefacije Evropske unije u posjeti Opštini Pljevlja

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa boravila je danas u prvoj radnoj posjeti Pljevljima. Tim povodom, sastala se u Opštini Pljevlja sa predsjednikom Igorom Golubovićem i predsjednikom Skupštine Opštine Dragišom Sokićem.
Na sastanku su sumirani rezultati postignuti u realizaciji projekata koje je u Pljevljima djelimično ili apsolutno finansirala Evropska unija, a razmijenjeni su posebni akcenti i teme koje su otvorene u smislu buduće moguće saradnje sa ciljem unaprijeđenja kvaliteta života građana Pljevalja.

Predsjednik Igor Golubović istakao je da je Opština Pljevlja u posljednjih 15 godina u okviru programa prekogranične saradnje i ostalih evropskih finansijskih institucija postigla konkretne benefite u oblastima unaprijeđenja i zaštite životne sredine, upravljanja otpadnim vodama, poljoprivrede, infrastrukture, promocije kulturnog naslijeđa i drugim.

Golubović je upoznao Šeficu Delegacije Evropske unije, g-đu Popu sa strateškom projektima i izazovima u njihovoj realizaciji sa kojima se pljevaljska lokalna samouprava susreće: izgradnjom i rekonstrukcijom komunalne i saobraćajne infrastrukture, projektima izgradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže i fabrika pitke vode u Pljevljima, zaštitom, unaprijeđenjem i očuvanjem životne sredine.  Predsjednik Opštine Pljevlja govorio je o potencijalu najsjevernije crnogorske opštine, sa prirodnim i privrednim resursima koje posjeduju Pljevlja, kako u oblasti drvoprerađivačke industrije, poljoprivrednih i turističkih potencijala.

On je takođe naglasio da će Opština Pljevlja biti pouzdan partner  u nastavku procesa evropskih integracija Crne Gore, kroz isupunjavanje obaveza koje se odnose na energetsku tranziciju i stvaranje uslova za razvoj grada i države kroz zelenu ekonomiju.

Šefica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa izrazila je zadovoljstvo da Evropska unija, u cilju unaprijeđenja kvaliteta života,dobro sarađuje sa svim partnerima u  crnogorskim opštinama, i da finansijskom i logističkom podrškom  daje doprinos pozitivnim promjenama, kako u Pljevljima, tako i u ostalim gradovima u Crnoj Gori.

Ambasadorka Oana Popa poručila je da je potrebno što više uključiti sve subjekte društva, od javnog do civilnog sektora,  da budu dio zajedničke organizacije u iznalaženju najboljih i najefikasnijih mogućih ekonomskih i socijalnih rješenja, kroz izazove na putu energetske tranzicije Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Nakon razmijenjenih iskustava i planova za buduću saradnju Opštine Pljevlja i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, predsjednik Opštine Igor Golubović i predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić zajedno sa ambasadorkom Oanom Kristinom Popa i njenim saradnicima obišli su prostorije JU „Zavičajni muzej“ i uvjerili se u kvalitet jedne od najsavremenijih muzejskih postavki u Crnoj Gori i regionu, čije otvaranje se očekuje uskoro.

Kabinet predsjenika Opštine Pljevlja