Spomen – bista Miša Cvetkovića premještena na Trg „13.jul“

Inicijativom Opštine Pljevlja, Organizacije boraca NOR-a i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja da se sačuva antifašističko naslijeđe našeg kraja, spomen-bista Rafaela Batina (Miša Cvetkovića) – političkog sekretara Oblasnog komiteta KPJ za Sandžak, strijeljanog 1942. godine od strane italijanskog okupatora na Senjaku, premještena je iz devastiranog prostora bivše Vojne fabrike i postavljena na Trg „13. jul“.
Početkom godine bista Miša Cvetkovića je slomljena i otuđena iz devastiranog prostora bivše vojne fabrike na Senjaku. Brzom reakcijom predstavnika boračkih organizacija i Opštine Pljevlja, bista je pronađena i uskladištena.
Zajedničkim dogovorom, u skladu sa planskom dokumentacijom, odlučeno je da se spomen-obilježje premjesti sa stare lokacije, kako bi mu se dala dodatna vrijednost i stepen zaštite kao kulturno-istorijskom naslijeđu naše opštine.
Jedan od bitnih prioriteta ove lokalne uprave je zaštita i očuvanje spomenika i obelježja antifašističkog naslijeđa pljevaljskog kraja, što je i civilizacijska obaveza svakog odgovornog društva. Poslednjih nekoliko godina zajedničkom saradnjom sa Organizacijom boraca NOR-a i Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Pljevlja uspješno je realizovano nekoliko projekata koji su pored ostalog uključivali radove na sanaciji spomenika palim borcima na Senjaku, radove na rekonstrukciji spomenika na Stražici, osvježavanju trga „13. Jula“ i trga Đorđa Peruničića, kao i brojnih spomen -obilježja i bisti koje su svjedočanstvo vremena i ustanka svih rodoljuba protiv okupatora, koji su na ovaj način sačuvani od propadanja.