SRK Lipljen-pravi primjer saradnje i dobrog partnera Opštine Pljevlja

Na poziv SRK “Lipljen“, Ribnjak na vodicama juče su posjetili predsjednik Opštine Igor Golubović i izvršni direktor AD “Rudnika uglja” Pljevlja Slavoljub Popadić, sa saradnicima, kako bi se što bliže upoznali sa radom SRK “Lipljen”, a prije svega sa onim što je urađeno u prethodnih godinu dana na objektu Ribnjaka.

Podsjećamo da je SRK „Lipljen“  Odlukom Skupštine Opštine Pljevlja dobio na korišćenje objekat ribnjaka i mrestilišta, koji se nalazi na rijeci Breznici u pljevaljskom gradskom parku, a na osnovu njihovog zahtjeva da ovaj objekat stave u funkciju koja mu je i bila predviđena još od perioda njegove izgradnje 50-tih godina prošlog vijeka.

Objekat ribnjaka je inače najprepoznatljiviji simbol Pljevalja, koji se nalazi u najljepšem pljevaljskom ambijentu – gradskom parku i ribnjak decenijama nije bio u funkciji mrestilišta, sve do njegovog ustupanja ovom SRK Lipljen.

“Danas smo u posjeti SRK “Lipljen”da bi smo se upoznali sa radovima na implementaciji jednog veoma značajnog projekta kako za Pljevlja tako i za cijelu Crnu Goru. Vrijedni ljudi iz SRK “Lipljen” opravdavaju svoju ulogu, nekog kao posebnog ljubitelja prirode i upravo rade ono što je njihov zadatak. Da stvore uslove da autohtona vrsta pastrmke ima svoje mjesto nastanka u Pljevljima i da jedan ovakav centar bude zamajac stvaranja te autohtone vrste u Crnoj Gori. Danas smo vidjeli u kojoj su fazi radovi na rekonstrukciji i u kojoj je fazi razvoj mlađi pastrmke” – kazao je predsjednik opštine Igor Golubović  koji je istakao da ni u jednom momentu nije napravljena pogrešna odluka kada je ovaj prostor ustupljen SRK “Lipljen”.

Predsjednik dodaje da su upravo ovakve NVO organizacije pravi primjeri saradnje i da je cilj i nama i društveno odgovornim kompanijama kao što su Rudnik uglja i Elektroprivreda da ih imamo za partnera.

“Zahvaljujem se predsjedniku Opštine i direktoru Rudnika uglja što su, na naš poziv, prihvatili da obiđu mrestilište i da realizujemo jedan radni sastanak po pitanju nastavka saradnje. Drago mi je što Opština Pljevlja želi da riješi problem komunalnih otpadnih voda u rijeci Breznici u zoni gradskog parka, jer nam je čista voda neophodna za rad mrestilišta. Takođe, sa predstavnicima Rudnika uglja smo dogovorili saradnju i za naredni period, koja će se bazirati na međusobnom razumjevanju i rešavanju određenih problema na obostrano zadovoljstvo. Pokazali smo da već imamo određene rezultate u mrestilištu, iako ove godine zbog niskog vodostaja kasni mrijest u rijeci Breznici, ali je konačno počeo u januaru mjesecu i nadamo se da će se uspješno završiti u narednom periodu. Uposlena su tri radnika, a kapacitet mrestilišta za proizvodnju mlađi je oko 200 000 ikre. I u ovoj godini ćemo imati određene investicije koje se odnose na saniranje bazena na otvorenom i nadamo se da će mrestilište za tri godine biti samoodrživo, što je naš cilj.”-rekao je Vaso Knežević, predsjednik SRK “Lipljen”.

Kabinet predsjednika