U Domu kulture obilježeno svečano otvaranje adaptiranih prostorija Muzeja, Biblioteke i Galerije

Večeras je u Domu kulture u okviru Novembarskih svečanosti, a u susret obilježavanju Dana Opštine Pljevlja, upriličena manifestacija povodom svečanog otvaranja adaptiranih prostorija ustanova kulture. Manifestaciju je otvorio predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović koji je nakon uvodnog govora i obraćanja prisutnima, zajedno sa saradnicima kao i predstavnikom Ministarstva kulture – Aleksandrom Dajkovićem prošetao hodnicima novootvorenih prostorija Zavičajnog muzeja Pljevlja, Narodne biblioteke “Stevan Samardžić” i Galerije “Vitomir Srbljanović”, koje su nakon 12 godina ponovo vraćene u svoju matičnu kuću.

U svom obraćanju predsjednik je izrazio zadovoljstvo što se ove tri ustanove konačno opet objedinjuju u jedan prostor i sto će, kako je planirano nastaviti svoje djelovanje kroz jedinstvenu ustanovu – Centar za kulturu.

On je ukratko podsjetio prisutne da je Biblioteka Stevan Samardžić koja je osnovana 1944 godine, među prvima koristila prostorije Doma kulture, a danas raspolaže fondom od oko 60 000 knjiga i preko 20 000 serijskih publikacija.

Golubović je dodao i da će najvrjedniji eksponati Zavičajnog muzeja Pljevlja dobiti svoju stalnu postavku u izložbenom prostoru Doma kulture, a na kulturni pijedestal muzeja konačno će biti smještena i pljevaljska Diatreta kao simbol našeg grada.

Svoju stalnu postavku će po riječima Golubovića dobiti i Umjetnička galerija “Vitomir Srbljanović” čiji umjetnički fond raspolaže sa djelima šarolikog karaktera iz različitih kultura i stilova kao i Jugoslovenski muzej humora i satire koji u okviru nje djeluje već skoro četvrt vijeka, a zahvaljujući kome su Pljevlja postala centar humorističko satiričnog stvaralaštva.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici bratskih opština Gračanica, Paraćin i Velenje.

Kabinet predsjednika