Uspješno okončan projekat u okviru prekogranične saradnje „MI MOŽEMO“

Predsjednik Opštine Igor Golubović i predsjednik Skupštine Dragiša Sokić prisustvovali su dvodnevnoj konferenciji, koja se održala od 3 i 4. juna u gradu Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, na kojoj su sumirani rezultati u okviru projekta „Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske promjene – MI MOŽEMO“.
Projekat, koji je trajao od juna 2019. do oktobra 2020. godine, a realizovan u saradnji sa Asocijacijom za razvoj Ibarskih inicijativa „IDA“ iz Kraljeva, JEP „Toplana“ iz Kraljeva, JKP „Grijanje“ Pljevlja i Centrom ekoloških inicijativa iz Berana, doprinio je uspješno sprovedenim aktivnostima na poboljšanju stanja životne sredine u zajednicama i svijesti lokalnih aktera, kroz poboljšanje tehničkih kapaciteta javnih komunalnih preduzeća koja posluju u sektoru proizvodnje toplotne energije.


Predsjednik Golubović, u svom obraćanju Konferenciji, istakao je da saradnja Opštine Pljevlja i Grada Kraljevo, na projektima prekogranične saradnje traje već duže od jedne decenije, odnosno od 2009. godine kad su, ova dva grada, počela rad na pripremama zajedničkih predloga projekata u programu prekogranična saradnja Srbija – Crna Gora.
Ističući značaj ovakvih i sličnih projekata, predsjednik Golubović je naglasio da oni treba da budu prva karika ka što bezbolnijoj i što pravičnijoj energetskog tranziciji i zelenoj ekonomiji kao jednoj od stubova moderne Evrope čijem društvu i naši narodi i države teže
Time se, kako je naglasio, jača kapacitet lokalnih samouprava za implementaciju projekata, a sve u cilju ubrzanja procesa pristupanja obje države članstvu u EU kao jednom od osnovnih interesa, ali i šansi zajedničke saradnje opština Pljevlja i Kraljevo.
U okviru ove posjete Predsjednik Golubović imao je i susret sa gradonačelnikom grada Kraljevo Predragom Terzićem, sa kojim je sumirao rezultate dosadašnje saradnje dva grada. Zahvalivši gradonačelniku Terziću na toploj dobrodošlici i prijemu, predsjednik Golubović je rekao da će grad Kraljevo, uvijek, u svim instutucijama pljevaljske lokalne uprave naći pouzdanog partnera za sve dalje zajedničke aktivnosti.
Podsjećamo da se, u okviru aktivnosti na ovom projektnom zadatku, opština Pljevlja oslobodila od još jedne kotlarnice na čvrsto, odnosno ekološki neprihvatljivo gorivo.
Naime, u objektu Osnovne škole “Salko Aljković” – područna jedinica na Gukama, instaliran je novi kotao na biomasu – pelet snage 250KW, čime je završen proces korišćenja uglja kao dotadašnjeg energenta za grijanje objekta. Druga realizovana projektna aktivnost koja se odnosi na uspostavljanje zelenih kabineta i stvaranje preduslova za bolje obrazovanje osnovaca je bila uspostavljanje “zelenog kabineta” u školi “Salko Aljković”. Za potrebe opremanja ove prostorije izvršena je nabavka solarnog sistema za proizvodnju električne enegrije snage 480W, kompjutera, projektora, platna i dije magnetne table, sve u cilju unaprijeđenja znanja mladih o mogućnostima smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene korišćenjem obnovljivih izvora i povećanjem energetske efikasnosti.
Takođe, kroz projekat Opština Pljevlja, odnosno DOO “Grijanje” Pljevlja izvršilo je nabavku putničkog automobila za potrebe preduzeća, mobilnog agregata, protokomjera, termovizijske kamere, kao i potrebni – savremeniji alat za instaletere grijanja čime su se značajno umanjili gubici toplotne energije i znatno unaprijedilo cjelokupno poslovanje preduzeća DOO “Grijanje” .
Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja