USVOJEN BUDŽET OPŠTINE ZA 2021. GODINU

Skupština opštine Pljevlja usvojila je juče (04. januar 2021. godine), u nastavku 21. sjednice, Budžet opštine Pljevlja za 2021. godinu vrijedan 19.225.544 eura.

Predsjednik Opštine Igor Golubović u uvodnom izlaganju konstatovao je da su prihodi Opštine Pljevlja stabvilizovani, što je, kako je naglasio i bio preduslov da se mnogo lakše nego u prethodnom periodu planira budžet. To je, prema njegovim riječima umanjilo potrebu za kratkoročnim kreditima za 50%.

„Bez obzira na epidemiju Covid 19 virusom u našoj zemlji, bez obzira na nokautiran turistički sektor u Crnoj Gori i značajno umanjenje prihoda u svim primorskim opštinama, značaj industrijskog, energetskog, rudarskog ali i šumarskog centra Crne Gore daje stabilnost prihodima lokalnog budžeta tako da ove godine ulazimo sa prenesenim sredstvima od jedan milion eura u narednu godinu, uz uvećanje od oko 2 miliona eura strogo namjenskih sredstava prikupljenih od naknade za zaštitu i unaprijeđivanje životne sredine“, kazao je predsjednik Opštine.

Prema njegovim riječima, Budžet je urađen u skladu sa smjernicama za pripremu budžeta jedinica lokalne samouprave dostavljenim Opštini Pljevlja od strane Ministarstva finansija, koja je i dobijena kroz formalno iskazano Mišljenje ministarstva.

„Po planovima koje danas iznosimo i branimo, uključene su mjere za unaprijeđenje fikasnosti i efektivnosti rada lokalne uprave, transparentnosti rada lokalne uprave, digitalnu transformaciju u cilju modernizacije poslovanja i komuniciranja sa građanima, održavanje komunalnog reda i zaštitu građana, održavanju javne komunalne infrastrukture, kao i mjere za osnaživanje uslova za život u ruralnom dijelu opštine, promociju i podršku razvoju kulturnog i sportskog života u našem gradu i naravno brizi ka socijalno ugroženim sugrađanima, osjetljivim i ranjivim grupama u našoj zajednici, podršci djeci i omladini“, naglasio je.

On je dodao je da prije mjesec dana usvojen Strateški plan razvoja opštine za narednih pet godina kojim su definisani strateški infrastrukturni projekti u cilju unapređenja stanja životne sredine.

„Kad kažem strateške projekte prije svega mislim na projekte vezane za obnovu vodovodnog sistema u gradu, upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom i naravno smanjenje odnosno eliminisanje aero zagađenja u našem gradu.

Tekući, odnosno operativni Budžet planiran je u iznosu od 12.260.292 eura i veći je za 2,06% u odnosu na prošlogodišnji.

„Ovim budžetom se planiraju sva sredstva vezana za rad lokalne uprave, javnih ustanova, održavanja komunalnog reda i komunalne infrastrukture, puteva i vodovoda na seoskom području, organizovanja sportskog i kulturnog života u našem gradu kao i podršci razvoju poljoprivrede, preduzetništva i turizma“, istakao je prvi čovjek opštine Pljevlja.

Kako je istakao Golubović, aktivnosti lokalne samouprave će iz kapitalnih projekata biti okrenute prema:

„Izgradnji i rekonstrukciji vodovodne infrastrukture, sa posebnim naglaskom na izgradnju postrojenja za pripremu vode, gdje očekujemo i značajnu pomoć Vlade Crne Gore; izgradnju i rekonstrukciju objekata za upravljanje otpadnim vodama, gdje smo počeli sa značajnim aktivnostima, obezbedili grant za projektovanje kako bi spremni ušli u izvođenje višegodišnjih radova na izgradnji fekalne i atmosferske kanalizacije u gradu i izgradnju daljinskog grijanja Pljevalja“, kazao je Golubović i dodao da će rukovodstvo Opštine Pljevlja pored  tri strateške aktivnosti nastaviti ulaganja u izgradnju i održavanje gradske saobraćajne infrastrukture uključujući izgradnju tri nova parkinga, sprovođenje mjera energetske efikasnosti objekata koji se griju na fosilna goriva kako u individualnim objektima tako i u objektima kolektivnog stanovanja, putnu infrastrukturu na seoskom području, izgradnju seoskih vodovoda. Budžet Opštine za kapitalni dio usvojen je u iznosu od 6.965.252,00 eura.

Budžet Opštine Pljevlja za 2021. godinu usvojen je sa podrškom 18 odbornika vladajuće koalicije koja vrši vlast u Pljevljima.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja