Završena rekonstrukcija fasada na deset zgrada u centralnom jezgru

Deset zgrada užeg gradskog jezgra pretrpjelo je značajnije promjene, a njihovi stanari će 2021. godinu dočekati u energetski efikasnijim objektima. Estetski i energetski unaprijeđeni objekti uputpunili su i oplemenili cjelokupnu sliku rekonstuisane glavne ulice i njenih trgova, a očekuje se sanacija još jedne, preostale zgrade smještene u Skerlićevoj ulici, za čiju rekonstrukciju je u toku odabir ponuđača.

Osim saniranih fasada, na društvenim zgradama je o trošku države izvršena zamjena stolarije, ulaznih i balkonskih vrata, ograda na terasama i zamjena oluka, dok su zamjenu bravarije u zgradama kolektivnog stanovanja, shodno svojim mogućnostima vršili stanari.

Kroz program energetske efikasnosti, Vlada Crne Gore je za ovu namjenu iz Budžeta Države za 2019. godinu opredijelila pomoć Opštini Pljevlja u vrijednosti od 490.000 eura koja se odnosila za uređenje fasada u glavnoj ulici,odnosno za implementaciju mjera energetske efikasnosti na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Kako je saopšteno iz Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja, za ove poslove je do sada utrošeno 393.000 € sa uračunatim PDV-om, a radove je izvodila pljevaljska građevinska firma „Tehno-gradnja“.

Imajući u vidu činjenicu da su se radovi izvodili na objektima koji su pravljeni prije nekoliko decenija, a u kojim je zbog dotrajalih fasada i fasadnih otvora trošeno više energije za zadovoljenje životnih potreba, a prema proračunu energetske efikasnosti zgrada, količina potrebnog energenta za grijanje zgrada iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici smanjiće se za 5 – 7 procenata.

Nakon što je sprovedena tenderska procedura, uskoro se očekuje izbor i uvođenje u posao izvođača radova na zgradi u Skerlićevoj ulici, a predviđeni iznos za ove radove je 73.723 €, saopšteno je iz Direkcije.

Podsjetimo, programom energetske efikasnosti izvršena je zamjena fasada na zgradama: Skupštine opštine Pljevlja (bivša SDK), Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, Fonda PIO, iznad bivše državne apoteke u glavnoj ulici, iznad apoteke Prima S, Obnove u Tršovoj ulici i niz zgrada u donjem dijelu glavne ulice.

Kabinet predsjednika Opštine