Delegacija grada Krapina u zvaničnoj posjeti Opštini Pljevlja: Razmjenom iskustava do boljeg ekonomoskog pozicioniranja

Delegacija Grada Krapine na čelu s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem proteklog  vikenda je posjetila Opštinu Pljevlja gdje ih je ugostio predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.

Dvije delegacije održale su radni sastanak na kojem je naglasak stavljen na buduću prekograničnu saradnju koja je, kako je istaknuto, i više nego perspektivna, zajedničke projekte, ekonomski razvoj i razmjenu iskustava.

Predsjednik Golubović naglasio je kako su početak saradnje otvorile zajedničke teme i mogućnost razmjene iskustava i učenja.

„Hrvatska je evropska zemlja i puno toga možemo od njih usvojiti, čuti dobre savjete i biti spremni na probleme koje su oni već ranije rješavali. Želimo njegovati saradnju sa sličnim opštinama kako bismo stvorili bolje uslove za život naših građana i jedni od drugih učili – rekao je Golubović i dodao kako će dvije jedinice lokalne samouprave njegovati prekograničnu saradnju u područjima kulture, sportske infrastrukture i korišćenja fondova Evropske unije.

Gradonačelnik grada Krapina, Zoran Gregurović je, i više nego zadovoljan ovim posjetom i dogovorenom saradnjom, istakao kako je poseban naglasak stavljen na ekonomski razvoj dviju jedinica lokalne samouprave.

„Krapina je širom svijeta poznata kao jedno od najbogatijih nalazišta kostiju neandertalaca, a naravno, želimo i dodatno razvijati turizam i ekonomiju. Naglasak stavljamo na razvoj ekonomskih zona, a turizam, koji želimo razvijati kroz programe Evropske unije, je dodatna pogodnost“, rekao je Gregurović naglasivši kako mu je drago da je i Crna Gora odabrala evropski put čime će i Opština Pljevlja lakše realizovati brojne projekte.

Gradonačelnik Gregurović poručio je predsjedniku Goluboviću kako će rado podijeliti pozitivna i dobra iskustva koja bi Opštini Pljevlja mogla biti od koristi.

Krapinskoj delegaciji se u posjeti pridružio i saborski poslanik Žarko Tušek koji je naglasio da je dominantna tema u Evropskoj uniji zelena tranzicija koja uskoro očekuje i Crnu Goru.

„Ovo bogatstvo prirode i ljepota koju ima Crna Gora treba staviti u kontekst održivosti ekonomije, a da se ništa ne naruši. Ekonomija mora živjeti, ali i priroda mora živjeti“, kazao je Tušek i dodao kako su upravo priroda i kombinacija planinskog i primorskog turizma komparativne prednosti Crne Gore.

Osim toga, dvije su delegacije stavile naglasak i na saobraćajnu povezanost u čemu je Hrvatska već napravila ozbiljan iskorak koristeći strukturne fondove Evropske unije, a Grad Krapina će s Opštinom Pljevlja rado podijeliti svoja iskustva.

Prilikom posjete, gosti iz Krapine su zajedno s domaćinima obišli Postrojenje za prečišćavanja otpadnih voda, Termoelektranu Pljevlja, Manastir sv. Trojice, Zavičajni muzej Pljevlja, gradski park  i Most na Tari.