Održan sastanak sa predsjednikom Mreže za ruralni razvoj Crne Gore: Predstavljena inicijativa za kreiranje Lokalne akcione grupe

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović, susreo se danas sa predsjednikom Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, gospodinom Ratkom Batakovićem. 


Tema sastanka je bila inicijativa Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i dijela civilnog sektora za uspostavljanjem jednog LAG-a (Lokalna akciona grupa) koji bi pokrivao dio teritorije opštine Pljevlja a koji predstavlja sinergiju javnog, civilnog i privatnog sektora tako da bi pored predstavnika same Opštine budući LAG činili predstavnici susjednih opština, civilnog sektora kao i privrede. Dodatno, uspostavljanje organizacija kao što su LAG-ovi će biti i jedna od obaveza naše države ka putu učlanjenja u EU gdje su ovakve organizacije prepoznate kao generatori razvoja u ruralnim oblastima.
Aktivnosti ovakve inicijative bi se isključivo sprovodile u ruralnim područjima gdje će se raditi na podsticanju razvoja infrastrukture,  obrazovanja, kulture, ekonomije, ekologije kao i na ukupnom društvenom razvoju. Kroz ovakvu vrstu organizacije, koja podstiče pristup “odozdo ka gore” bolje će se formulisati i uvažavati potrebe same lokalne zajednice.
Na sastanku je dogovoreno da će Opština podržati ovu inicijativu te da će odrediti predstavnika koji će aktivno učestvovati u svim budućim aktivnostima koje će imati za cilj formiranje LAG-a.