Održan vanredni sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje – složena epidemiološka situacija u Pljevljima

Poštovani građani Pljevalja,

Danas je održan vanredni sastanak opštinskog tima za zaštitu i spašavanje na kome su bili prisutni svi članovi tima, a sastanku je prisustvovao i član NKT doktor Senad Begić.

Na sastanku je analizirana trenutno složenija epidemiološka situacija u Pljevljima u odnosu na epidemiju COVID 19 uz konstataciju i zaključak da će se u narednom periodu i dodatno usložnjavati. Iz epidemiološke službe Doma zdravlja je naglašeno da se očekuje povećanje broja zaraženih s obzirom na broj uzrokovanih sugrađana koji imaju indikacije na to i broj osoba u samoizolaciji – što novih, što osoba koje su kontakti već potvrđenih slučajeva zarazom.

Posebno zabrinjava činjenica da se uvećava broj zaraženih kao i onih u samoizolaciji koji su starosne dobi preko 60 godina.

Konstatovana je jako dobra organizovanost zdravstvenih službi ali i odlična saradnja sa Centrom bezbjednosti Pljevlja u dijelu kontrole poštovanja pridržavanja samoizolacije sugrađana kojima je to određeno rješenjima sanitarne inspekcije, ali i spremnost uključivanja i službenika Komunalne policije opštine Pljevlja ukoliko za to bude potrebe.

Doktor Begić je naglasio da posebna bojazan za širenje epidemije dolazi od činjenice da dosta zaraženih ima asimptomatsku kliničku sliku i na taj način dodatno predstavljaju epidemiološki rizik za nekontrolisano širenje zaraze.

S obzirom na sve, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje je donio odluku da se od večeras ograniči vrijeme rada ugostiteljskih objekata do 23 časa i da je dat nalog Komunalnoj policiji za sprovođenje te odluke. Takođe, je naloženo Sekretarijatu za opštu upravu Opštine Pljevlja da oslobodi smještajne kapacitete Doma vojske za potrebe izolacije zdravstvenih radnika koji su u svakodnevnom kontaktu sa oboljelim.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje ovom prilikom apeluje na sve Pljevljake da poštuju preporuke NKT, nose maske, rukavice, održavaju higijenu ruku i održavaju fizičku distancu u komunikaciji. Takođe pozivamo službenike inspekcijskih organa da intenziviraju svoj rad s obzirom na izmjene i dopune zakona o sprječavanju širenja zaraznih bolesti i uvrđivanju novčanih kazni za prekršioce mjera NKT odnosno Ministarstva zdravlja.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja