Posjeta delegacije Opštine Pljevlja prijateljskoj opštini Velenje

Župan slovenačke rudarske opštine Velenje Peter Dermol ugostio je prošle nedelje u Velenju predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića i njegov tim.

Na prijemu su razgovarali o daljoj saradnji prijateljskih gradova, razmjeni iskustava i mišljenja o bogatoj rudarskoj tradiciji koja povezuje dva grada, postepenom izlasku iz rudarstva i projektima koji imaju elemente pravedne tranzicije kroz otvaranje novih radnih mjesta i održivu ekonomiju.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović ukratko je upoznao domaćine o izazovima sa kojima se, kao rudarski grad, suočava opština Pljevlja, kao i svim prirodnim potencijalima za razvoj. Predstavio je i opsežno idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko – rekreativnog kompleksa na Borovičkom jezeru, koje je poput velenjskog jezera iz Šaleške doline, nastalo kao rezultat rudarenja.

Gradonačelnik Peter Dermol, koji je primio delegaciju u vili Bianca, goste je ukratko upoznao sa trenutnom ekonomskom situacijom u gradu. Bilo je reči i o pripremama za zelenu tranziciju koja uključuje zatvaranje Rudnika uglja Velenje i i Termoelektrane Šoštanj.

On je kazao da izlazak iz procesa eksploatacije uglja otvara mnoga pitanja koja će biti neophodno rješavati, ali da očekuju značajnu pomoć svoje države i Evropske Unije. Gradonačelnik je ukazao i na dobar rad SAŠA biznis inkubatora, gdje već više od deset godina obrazuju najbolje „startup“ kompanije u regionu i predstavljaju važan stub u otvaranju novih radnih mjesta u narednim godinama.

U nastavku posjete direktorica Turističke zajednice Šaleške doline Alenka Kikec predstavila je gostima projekte u oblasti turizma, razvoja velenjske plaže i najnovije akvizicije Viste – parka s pogledom.

Opština Velenje i opština Pljevlja su bratsek opštine koje više od dvije decenije sarađuju u razmjeni iskustava i primjera dobre prakse.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja