Potpisan Sporazum o saradnji između Opštine Pljevlja i hrvatskog grada Krapina

U okviru proslave Dana opštine Pljevlja, predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović i gradonačelnik grada Krapina Zoran Gregurović, potpisali su sporazum o saradnji, čime je potvrđeno dugogodišnje prijateljstvo, a koje će nakon završenih administrativnih procedura u Pljevljima i Krapini  biti konačno formalizovano.

Predsjednik Golubović je istako da ni jedno slavlje ne može proći bez naših prijatelja i da je Opština Pljevlja privilegovana što svake godine ta prijateljstva proširuje i njeguje.

„Srećni smo što su sa nama naši prijatelji  iz Krapine, hrvatskog Zagorja i što smo zajedno i sa predstavnikom Ambasade Hrvatske u Crnoj Gori g-din Tomislavom Pavkovićem zaokružili prvu fazu naše saradnje ovim sporazumom, koji će nam služiti kao osnova da naš bratski odnos u vrlo bliskom periodu gradimo i na institucionalan način“, nagalsio je Golubović.

Gradonačenik grada Krapina g-din Gregurović rekao je da je grad Krapina najpoznatiji grad na svijetu po nalazištu kostiju neandertalaca i da mu je posebno drago što je saradnicima iz muzeja hrvatskog Zagorja prisustvovao otvaranju arehoeloške postavke „Putevima homo-sapiensa“ što je jedna od tačaka povezivanja ova dva grada.

„Ono što vjerujem da će nas u budućnosti takođe spajati, to je saradnja na kulturnom, ekonomskom planu, ali i u svim drugim aspektima života. Drago nam je da je Crna Gora i Opština Pljevlja odabrala evropski put i da postpisivanje ovog sporazuma, samo prvi koram do bratimljenja ove dvije jedinica lokalne samouprave“, istakao je Gregurović.

Predstavnik Ambasade Hrvatske u Crnoj Gori, g-din Pavković se zahvalio predsjedniku Opštine Pljevlja na pozivu za prisustvovanje ovom dogođaju.

„Raduje me potpisivanje sporazuma između Pljevalja i Krapine i ubijeđen sam da ćete imati odličnu saradnju, što smo i do sad imali priliku vidjeti, boraveći ovdje sa vama. Puno dobrih iskustava i dobrih praksi ćete vidjeti u gradu Krapini i na njihovim djelatnostima koje su do sad činili. Imaćete velikog prijatelja u vašem daljem razvoju i približavanju Evropskoj uniji i mi, kao Veleposlanstvo smo ovdje da damo znak da će svaki korak ka Evropskoj uniji biti podržan od strane Veleposlanstva Hrvatske u Crnoj Gori“, naglasio je Pavković.

Potpisani sporazum o saradnji Pljevalja i Krapine temelji se na području kulture, sporta i turizma, čime se uspostavljaju bilateralni odnosi i uzajamno partnerstvo, s ciljem daljeg povezivanja koje će dovesti di razmjene iskustava i prijateljstva na međunarodnoj osnovi. Takođe, saradnja će se temeljiti i na području ekonomije, održivog razvoja, obrazovanja i na svim poljima od obostranog interesa građana Pljevalja i Krapine.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja