Prva Nacionalna konferencija projekta „Youth Start UP“ održana u Pljevljima

U Pljevljima je 18. marta 2024. godine u sali Skupštine opštine Pljevlja održana prva Nacionalna konferencija u okviru implementacije projekta „Youth Start UP“, koji Opština Pljevlja kao vodeći partner sprovodi zajedno sa dva projektna partnera, Opštinom Sjenica iz Srbije i NVO „ADP-Zid“ iz Crne Gore. Projekat „Youth Start UP“ („Omladino, pokreni se“), počeo je 2. oktobra 2023. godine i realizuje se u okviru Trećeg poziva IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Trajanje projekta je 24 mjeseca, dok odobreni EU grant iznosi 250.495,56 EUR.

Nacionalna konferencija je organizovana kao jedna od aktivnosti projekta „Youth Start UP“ i okupila je veliki broj zvanica: direktora Direktorata za pristup tržištu rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore, predstavnike Opštine Pljevlja, predstavnike projektnih partnera – Opštine Sjenica i NVO „ADP – Zid“, goste iz programske regije, veliki broj privrednih subjekata i nevladinih organizacija sa teritorije opštine Pljevlja, obrazovne institucije, kao i predstavnike medija. Ovaj događaj je imao za cilj da informiše ciljne grupe i potencijalne zainteresovane strane, kao i širu javnost o opštim, specifičnim ciljevima i očekivanim rezultatima projekta.

Na konferenciji se obratio predsjednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš koji je istakao važnost ovakvih projekata za lokalnu zajednicu.

„Opština mora da ulaže u ovu oblast, naročito u mlade, jer na taj način jača ekonomske i kulturne vrijednosti zajednice, doprinosi privrednom razvoju grada, stvara tržišnu konkurenciju, ostvaruje prihode što pruža sigurnost mladima“, istakao je predsjednik Opštine Pljevlja.

Mirsad Azemović, Direktor Direktorata za pristup tržištu rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore ukazao je na trenutno stanje na tržišu rada u Crnoj Gori naglasivši da kada bi uspjeli da angažujemo domaće ljudske resurse koji trenutno nisu radno angažovani, nezaposlenost u Crnoj Gori bi bila dovedena na najmanju mjeru. 

„Mi danas imamo situaciju da uvozimo radnu snagu iz regiona, otprilike oko 39.000 dozvola smo izdali u toku 2023. godine za radnike iz regiona, a taj broj je skoro jednak broju lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore“, kazao je Azemović.

Menadžerka Opštine Pljevlja mr Ljiljana Đondović istakla je važne vrijednosti projekta „Youth Start UP“.

„Tema i ideja samog projekta se tiču podsticanja pomoći i podrške mladim ljudima koji svoje biznis ideje mogu kroz ovaj projekat realizovati kroz obuke, treninge koji će im biti omogućeni od strane stručnih lica i eksperata i time im omogućiti da započnu svoj samostalan posao. Projektom nisu definisane oblasti privrede, nego se daje široka mogućnost mladima da svojim idejama iz raznih oblasti mogu učestvovati na ovom projektu“, kazala je menadžerka Opštine Pljevlja.

Projekat „Youth Start UP“ prezentovale su projektna menadžerka Nataša Marković iz Opštine Pljevlja i Sanda Rakočević, izvršna direktorica NVO „ADP – Zid“.

Značajan doprinos konferenciji svojim izlaganjima su dali: mr Danko Šarančić, sekretar Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, Edis Muminović ispred Opštine Sjenica i Adisa Malagić, profesorica pljevaljske Gimnazije „Tanasije Pejatović“.

U drugom dijelu Nacionalne konferencije, svoje preduzetničke ideje, viđenje trenutnog stanja u preduzetništvu, kao i predloge za dobre korake u budućem periodu iz ove oblasti prezentovali su uspješni preduzetnici iz opština Pljevlja i Sjenica: Mirko Kotlaja, Faruk Tursumović, Milojka Kušljević i Sabahudin Abdagić.

Projekat Youth Start UP se realizuje u prekograničnoj regiji Crna Gora – Srbija u kojoj su zastupljene opštine Pljevlja, Bijelo Polje, Rožaje i Petnjica u Crnoj Gori,  kao i Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj u Srbiji.

Opšti cilj projekta je da doprinese povećanju zapošljivosti i podstakne stvaranje radnih mjesta za mlade u prekograničnom području.

Specifični cilj projekta je stvaranje povoljnog okruženja za zajednicu mladih preduzetnika u prekograničnom području posvećenih pokretanju sopstvenog biznisa.

Služba menadžera Opštine Pljevlja