„Street art“ u glavnoj ulici

Turistička organizacija Pljevlja i Opština Pljevlja nastavljaju sa oplemenjevanjem javnih površina muralima u okviru projekta „Street art“ festival, vodeći se osnovnom idejom vraćanja umjetnosti u svakodnevni život ljudi i izmještanja kulturnih artefakata iz zatvorenog prostora na javne površine. U toku je oslikavanje dijela zida na poslovno-stambenoj zgradi „Proljeće-komerc“ u samom centru grada.

Rješenje murala na ovoj lokaciji predstavlja spoj stilskih manira koji obuhvataju široku hronološku lepezu umjetničkih vrijednosti koje je vrijeme tkalo u našem gradu. Riječ je o svojevrsnom omažu arhitekti Baju Mirkoviću koji je dao značajan doprinos u urbanističkom smislu, dajući svoj umjetnički pečat i autentičan ambijent našem gradu.

Kroz motive tradicionalne šarenice, koja je svima poznata i prepoznatljiva kao pečat pljevaljskog kraja, motiv lastavice se formira na način da prikaže jedan drevni i zaboravljeni simbol koji je Bajo Mirković prepoznao i ugradio na jedno od svojih arhitektonskih izdanja.

U duhu afirmisanja simbola lastavice kao simbola koji je dio mnogih kultura, a koji se pojavljuje u pozitivnom smislu i simbolizuje pozitivne vrijednosti – od onih koje simbolizuju majčinstvo, zajedništvo, mir i slogu, blagostanje i ljubav, na ovom muralu lastavica predstavlja i dobri duh grada, kako u simboličkom, tako i u estetskom smislu. Pozadinu lastavice čini klasje koje simbolizuje pljevaljsko ( pljevno ) polje po kojem je grad dobio današnji naziv.

„Mural na ovoj lokaciji oslikavaju umjetnici iz Pljevalja, tako da očekujemo da će isti biti završen u narednih nekoliko dana. Veliku zahvalnost dugujemo Tehno-gradnji doo koja je obezbijedila postavljanje skele, kao i poslovodstvu „Proljeće komerc“ AD, koji su ustupili zid poslovno-stambene zgrade za oslikavanje murala“, saopšteno je iz Turističke organizacije Pljevlja.