U Pljevljima obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, delegacija Opštine Pljevlja koju su predvodili predsjednik Opštine Igor Golubović i predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić položili su, poštujući preporuke i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o sprečavanju širenja korona virusa na teritoriji Crne Gore, vijenac na spomen-obilježju na Stražici i time, kao i svih godina do sada odali počast svim stradalim sunarodnicima koji su, boreći se protiv fašizma dali svoje živote u antifašističkoj borbi.

Na današnji dan,1945. godine kapitulirala je fašistička Njemačka nakon čega je okončan Drugi svjetski rat na tlu Evrope.

Crna Gora danas obilježava i Dan Evrope kada je prije 64 godine predstavljena ideja tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana o formiranju Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteče Evropske ekonomske zajednice i sadašnje Evropske unije.

Osim u Pljevljima, obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope obavljeno je i u drugim gradovima u Crnoj Gori znatno skromnije, zbog epidemije korona virusa i zabrane javnih okupljanja.

U Drugom svjetskom ratu učestvovala je 61 država svijeta među kojima i zemlje Evrope i bivša Jugoslavija. U ratu je poginulo 70 miliona građana, od čega 31 milion vojnika, a stadalo je oko 1.700.000 Jugoslovena, od čega 350.000 pod oružjem mladih ljudi i vojnika.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja