Успјешно завршена недјеља промоције менталног здравља

Током претходне недјеље Секретаријта за спорт и младе Општине Пљевља реализовао је низ активности на тему менталног здравља, а свакако круна ових активности је и завршена VIII Бициклијада Пљевља 2023.

Током ових активности  ВД Секретара за спорт и младе, специјална педагошкиња Милица Секулић у сарадњи са Домом здравља Пљевља и психолошкињом Драганом Шљукић  Кљајевић, посјетиле су двије школе и то, ОШ „Михајло Жугић“ у Оџаку и ОШ „Владимир Роловић“ у Шулима и том приликом разговорале са дјецом о превенцији менталног здравља. Представница Дома здравља разговарала је са ученицима о значају емоција за њихов развој као и о стресним ситуацијама са којима се сусрећу.

Дана 13. 10. 2023.године у просторијама мале сале Скупштине општине Пљевља одржана је радионица на тему „Јачање отпорности младих кроз емпатију и активно слушање“ на којој је присуствовало двадесетак ученика/ца Средње стручне школе. Ова радионица релизована је у сарадњи са ПРЕедуко центром из Подгорице а водитељке ове радионице су биле: Љиљана Радишевић, дипломирани специјални педагог, породични психотерапеут и дип. психолог Бранка Никочевић. Емпатија- активно слушање као социјалнa вјештинa je неопходнa и кључнa у јачању менталног здравља младих и њоховог самопоштовања, па самим тим, развојем ових квалитета млади постају способни да препознају жеље и осјећања других. Колико нашим младим недостају овакве активности говори и чињеница да су дјеца изразила жељу да се у неком скоријем периоду организују радионице на сличне теме.

Као завршна активност, свакако је и организација VIII Бициклијаде Пљевља 2023. Овогодишња бициклијада окупила је преко 200 наших суграђана и суграђанки, а махом дјеце и омладине.

Рута Бициклијаде била је од зграде Општине Пљевља до Брвенице и назад.

Секретаријат за спорт и младе општине Пљевља  је овом приликом обезбиједио и поклон мајице за учеснике као и поклон изненађења у виду менталних флашица за воду, које су изненадиле наше суграђане.

Не можемо а да не похвалимо и најмлађе учеснике бициклијаде, а то су брат и сестра Првослав и Нађа Стојкановић који су возили пуних 15 км у једном правцу до Брвенице и тиме дали на значају овој манифестацији.

Овогодишња бициклијада је оправдала очекивања наших суграђана по порукама подршке које је Секретаријт добио након завршетка.